Najjednoduchší zákusok na svete
Sme uprostred jablčnej sezóny. Jablká sú svojim pozitívnym vplyvom na organizmus doslova pokladom v našej strave.
Jeden z takmer zabudnutých receptov starých mám a mimoriadne zdravá a chutná lahôdka sú pečené jabĺčka.
Potrebujete jablká, maslo, kryštálový cukor, škoricu (práškovú) a pár kvapiek citróna.
Tento recept má veľkú výhodu v tom, že sa nedá pokaziť a ľahko ho zvládnu pod „bezpečnostným“ dozorom rodičov aj deti.
Na pečiaci plech dáte papier na pečenie.
Jablká rozštvrtíte, zbavíte jadrovníkov, kto môže, pokojne ich ani okrajovať nemusí. Šupka je bohatým zdrojom vlákniny a všetkého najcennejšieho, čo jablko obsahuje.
Očistené a nakrájané jablká rozložíte na pečiaci papier, poprášite kryštálovým cukrom (podľa kyslosti ovocia), škoricou a navrch dáte štipky masla.
Šup do trúby piecť, kým jablká nezhnednú. Môžu byť na nich aj doslova „opálené“ špičky.
Keď vychladnú, chudobnejšia a ľudovejšia verzia receptu hovorí – dať do misiek, pokvapkať citrónom a už si len pochutnávať.
V slávnostnejšej verzii tohto zákusku máte ešte kúsok práce. Upečené jablká popučíte alebo rozmixujete na pyré.
Opäť do misiek a navrch ešte dáte nesladenú šľahačku.
To už je naozaj neskutočná dobrota.
Vychladené jablčné pyré je úžasne dobré. A to, že je zdravé, je asi naozaj zbytočné pripomínať.
Ozaj, keď už o tých starých mamách
Mnohé z nich napríklad jablká očistili, nastrúhali, sterilizovali do pohárov a celú zimu mali dať čo na množstvo druhov výborných domácich koláčov.
Z najrôznejších ciest, no vždy chutných.
To, že zavarený jablkový kompót je tiež jedna zo zimných lahôdok, asi viete.
Možno však už nie to, že jablko možno použiť aj na zahustenie akejkoľvek omáčky pod mäso.
A napokon, keď už naozaj nič iné v gastrozmysle, jablká sú asi tou najkrajšou dekoráciou v našich domovoch.