Vlašský orech – výživa pre mozog a ochrana srdca
Je tu sezóna vlašských orechov. Sú chutné a zdravé a tak si ich doprajme. Poďakuje sa nám náš mozog i srdce.
Vlašské orechy ľudstvo pozná už tisícky rokov. V rímskej ríši bol orech zasvätený bohu Jupiterovi a odtiaľ aj pochádza jeho latinský názov Juglans- jovis glans – Jupiterov žaluď.
Srdcovo-cievne ochorenia
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. Mali by ich preto pravidelne konzumovať najmä ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní. „Z viacerých výskumov bolo dokázané, že pravidelná konzumácia orechov aspoň za hrsť denne znižuje riziko infarktu až o polovicu“, hovorí Mgr.Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Výživa pre mozog
Vlašské orechy sú významnou potravou pre mozog najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, lecitínu, fosforu a vitamínu B6. Štúdie u seniorov potvrdzujú, že ich pravidelná konzumácia výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte a mozgových funkcií. Môžu byť tiež pomocníkom v spomalení progresu Alzheimerovej choroby.
Duševné zdravie
Vlašské orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, a preto by ich mali jesť aj študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres či podráždenosť.
Cukrovka i rakovina
Pre vysokú nutričnú hodnotu a nízky obsah uhľohydrátov sú vlašské orechy veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou. Obsahujú však aj bioaktívne látky ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega 3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky.
Informácie poskytol Odbor podpory zdravia RÚVZ Bratislava