20 Apríl, Sobota
 10 °C
TOP

Pozor na osteoporózu

Osteoporóza je ochorenie, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. Vedie teda k oslabeniu pevnosti kostí a tým k zvýšeniu lámavosti kostí. Preriedená kosť sa stane menej odolnou voči mechanickým vplyvom – ťahu, tlaku, šmyku a krúteniu, klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín.

Kvalita kostnej hmoty sa buduje najmä v detstve a v období dospievania. Ak v tomto období organizmus trpí nedostatočným príjmom vápnika v dôsledku nesprávnych životných návykov, nedostatočného pohybu a iných rizikových faktorov, výsledkom je slabá odolnosť a zvýšená krehkosť kostnej hmoty, ktorá sa vekom zhoršuje. „V rámci prevencie dbajte na dostatočný prísun vápnika, jeho hlavným zdrojom má byť v prvom rade vyvážená a pestrá strava. Vhodne zostaveným jedálničkom spravidla dokážete svojmu telu zabezpečiť dostatočný prísun vápnika,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti a zároveň v súvislosti so správnym stravovaním dáva do pozornosti tieto odporúčania:

-Doprajte si denne dostatočné množstvo mlieka a mliečnych výrobkov.

-Spestrite si stravu rybami, makom, orechmi, sójou a jedzte veľa zeleniny.

-Nekonzumujte nadmerné množstvo mäsa, soli a cukrov, pretože ich zvýšený príjem môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým podporovať vznik osteoporózy.

-Obmedzte pitie kávy a alkoholu – kofeín znižuje hladinu vápnika, alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva. -Dôležitý je tiež dostatočný prísun vitamínu D – je potrebný na efektívne vstrebávanie a využitie vápnika v tele, a tým na správnu stavbu kostí. Bez tohto vitamínu sa kosti oslabujú aj napriek dostatočnému príjmu samotného vápnika. Dobrým zdrojom vitamínu D je trávenie primeraného času na slnku, ako aj konzumácia rýb (napríklad losos, makrela, tuniak, sardinky) či potravín obohatených o vitamín D.

zdroj foto FotoshopTofs pixabay

Odoslať komentár