Ako na zber a uskladnenie byliniek
Pestovanie byliniek si už získalo za posledné roky na Slovensku veľa priaznivcov. Miesto si našli na našich balkónoch, terasách i v záhradách. Vieme ich však správne zberať, uskladňovať a používať?
Priaznivé účinky byliniek na náš organizmus poznali už naše staré mamy a pri ich správnom používaní dokážeme nimi nielen dochutiť a prevoňať pripravované pokrmy či nápoje ale aj posilniť naše zdravie.
Zbieranie byliniek
Na zber byliniek je vhodný košík, prípadne textilné či papierové vrecko. Zbierajte ich za suchého počasia a dbajte na to, aby ste zbierali len zdravé rastliny. Kvety trhajte cez obed a vňať ešte pred odkvitnutím rastliny.
Uskladnenie byliniek
Bylinky čo najskôr po zbere spracujte, pričom voliť môžete medzi dvoma spôsobmi ich uskladnenia – sušením a mrazením. Do niektorých jedál sa bez problémov dajú použiť sušené bylinky, ale sú i také pokrmy či nápoje, kde lepšie vyniknú, ak nemáme po ruke čerstvé, práve tie mrazené, pretože si zachovajú nielen svoju prirodzenú farbu a svieži vzhľad, ale aj väčšinu zdraviu prospešných látok.
Sušenie byliniek
Bylinky sušte na teplom, suchom a dobre vetranom mieste. Určite sa vyhnite priamemu slnku. Jednotlivé rastliny rozložte na sito alebo ich sušte v menších trsoch zavesené. To, že je už bylinka suchá a pripravená na uskladnenie zistíte tak, že sa jej stonky ľahko lámu. V takom prípade bylinky vložte do dobre uzatvárateľnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste. Väčšinu z nich môžete potom používať počas celého roka, až kým nebudete mať novú úrodu.
Mrazenie byliniek
Vhodnými bylinkami na mrazenie sú napríklad petržlenová vňať, kôpor, mäta, pažítka, šalvia či medovka. Bylinky pred mrazením dobre umyte a osušte. Ich listy alebo vňať môžete zmraziť vcelku tak, že ich vložíte do vreciek určených na mrazenie potravín. Ďalšou možnosťou mrazenia byliniek je ich zaliatie vodou. Bylinky v takom prípade vložte do plastových téglikov alebo nadrobno posekajte a vložte do formičiek na ľad.
Náš tip: Do nádobky určenej na výrobu kociek ľadu vložte celé lístky mäty či medovky, tie vám potom výborne poslúžia pri príprave chutných nápojov.
RENÁTA KOPÁČOVÁ