30 December, Pondelok
 -0 °C
TOP

Voňavé rastlinky ochutia naše pokrmy a prospejú zdraviu

Priaznivé účinky byliniek na náš organizmus poznali už naše staré mamy a pri ich správnom používaní dokážeme nimi nielen dochutiť a prevoňať pripravované pokrmy či nápoje ale aj posilniť naše zdravie.

Bylinky môžete využiť pri príprave rozličných pokrmov, ktoré vďaka nim získajú výbornú chuť i vôňu. Hodia sa k mäsu, zelenine ale výborne dochutia tiež rôzne osviežujúce nápoje. Chýbať by nemali ani na grilovačke.

Bazalka
Bazalka sa používa do omáčok, šalátov i polievok. Ochutí tiež marinády a zálievky. Veľmi dobre sa hodí k paradajkám či baklažánu a pravdaže k cestovinám. Do varených jedál ju pridávajte až tesne pred ich dokončením, aby nestratila svoju vôňu.

Kôpor
Kôpor sa hodí pri príprave pečených rýb ako aj na dochutenie omáčok či zeleninových šalátov. Tiež sa uplatní pri nakladaní zeleniny. Nemal by prejsť varom a preto ho do varených jedál pridávajte až na záver.

Mäta
Pre jej výraznú mentolovú vôňu využite mätu na ochutenie zeleninových šalátov, dusenej zeleniny, pečeného mäsa, rýb, marinád a zálievok. Svoje miesto nájde aj pri výrobe dezertov, zmrzliny a osviežujúcich nápojov, ktoré nielen dochutí, a prevonia ale aj krásne ozdobí.

Medovka
Jej lístky majú citrónovú vôňu a výborne sa hodia najmä do nápojov, ale osviežiť môžu aj chuť rôznych šalátov či omáčok.

Pažítka
Pažítka vonia podobne ako cibuľa, je však jemnejšia. Ochutí nátierky, šaláty i cestoviny so syrovou omáčkou. Do varených pokrmov ju pridávajte až po ich dokončení, nevarte ju.

Petržlen
V kuchyni má naozaj všestranné použitie. Pridávajte ho však až do hotových pokrmov. Hodí sa k vareným zemiakom aj dusenej zelenine. Pridáva sa do zeleninových polievok a rôznych pomazánok.

Rozmarín
Aróma rozmarínu je veľmi výrazná a preto to s jeho množstvom príliš nepreháňajte. Táto bylinka sa hodí najmä pri príprave pečeného či grilovaného mäsa.

Šalvia
Jej lístky sa hodia najmä pri príprave jedál z bravčového mäsa a rýb. Použiť ju môžete aj na ochutenie omáčok či nátierok. Stačí jej veľmi malé množstvo, častokrát jeden až dva lístky, ktoré môžete mraziť v nádobkách na výrobu ľadových kociek podobne ako medovku či mätu.

Tymian
Využijete ho pri príprave pečeného mäsa, rýb, dusenej zeleniny a omáčok. Nezabúdajte naň ani pri grilovaní mäsa, rýb a zeleniny. Zväčša sa požíva sušený.

Oregano:

Môžete ním v jedlách nahradiť majorán. Hodí sa do pokrmov z mletého mäsa, pri príprave pizze, zemiakových či zeleninových placiek, ale aj omáčok podávaných k cestovinám.

RENÁTA KOPÁČOVÁ

Odoslať komentár