24 Apríl, Streda
 6 °C
TOP

Upečte si šťavnaté jablkové koláče

Nie je nič príjemnejšie, ako sa po príchode domov z potuliek jesennou prírodou zahriať šálkou voňavého čaju a vychutnať si jablkový koláč. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

Jablkovo – tvarohový koláč s makom

Suroviny:

na cesto: 250g polohrubej múky, 70g práškového cukru, 70g mletých mandlí, 1 vajce, 150g masla, štipka soli

na plnku: 200g tvarohu, 3 žĺtky, 30g masla, 100g práškového cukru, 1 PL škrobovej múčky, 3 PL citrónovej šťavy, 100 g mletého maku, 1 KL mletej škorice, 150ml mlieka, 4 väčšie jablká

Postup:

V miske vymiešajte preosiatu múku, cukor, pomleté mandle, vajce, zmäknuté maslo a soľ. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a na hodinu odložte do chladničky.

V druhej miske vymiešajte tvaroh, žĺtka, maslo, 50g cukru, škrobovú múčku a lyžicu citrónovej šťavy.

Zomletý mak dajte spolu s mliekom, zvyšným cukrom a škoricou do hrnca, premiešajte a 5 minút povarte.

Jablká umyte, očistite, nakrájajte na plátky a pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou.

Z chladničky vyberte cesto, vyvaľkajte ho na hrubší plát a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli pokryté aj boky. Na cesto rovnomerne rozotrite tvarohovú plnku a na ňu navrstvite makovú plnku. Následne poukladajte plátky jabĺk. Pečte v rúre vyhriatej na 180°Celzia približne 20 až 25 minút. Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom.

Jablkový koláč s marcipánom

Suroviny:

na cesto: 200g polohrubej múky, 100g masla, 90g práškového cukru, 1 žĺtok, 2PL mlieka

na plnku: 500g jabĺk, 2PL slivkového lekváru, 50g kryštálového cukru, 40g bieleho marcipánu

Postup:

Do misy vložte múku, cukor a maslo nakrájané na kocky. Rukami vytvorte posýpku a tretinu z nej odložte do inej nádoby. K zvyšnej posýpke pridajte žĺtok a vlažné mlieko. Vypracujte cesto, prikryte ho potravinárskou fóliou a odložte do chladničky.

Kým cesto odpočíva, umyte a očistite jablká, pokrájajte ich na kocky a vložte do hrnca. Pridajte cukor, lekvár a miešajte, kým zmes trošku nezhustne. Do ešte horúcej zmesi pridajte dve tretiny nakrájaného marcipánu. Všetko nechajte vychladnúť.

Okrúhlu formu vyložte papierom na pečenie. Cesto vyberte z chladničky a vyložte ním formu tak, aby boli pokryté aj boky. Na cesto rovnomerne rozotrite plnku. Následne posypte odloženou posýpkou a marcipánom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°Celzia približne 40 až 45 minút.

Krehký jablkový koláč

Suroviny:

600g polohrubej múky, 200g práškového cukru, 4 vajcia, 250g masla, 1 balíček prášku do pečiva, 4 balíčky vanilkového cukru, 2 balíčky škoricového cukru, 2kg jabĺk, 4 lyžice roztopeného masla

Postup:

Z múky, práškového cukru, vajec, masla, prášku do pečiva a balíčka vanilkového cukru vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte ho na dve časti. Jednu z nich vyvaľkajte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Jablká umyte, očistite, nastrúhajte a v miske ich zmiešajte s vanilkovým a škoricovým cukrom a s roztopeným maslo. Následne rovnomerne rozložte na cesto. Potom vyvaľkajte druhú časť cesta na plát a prikryte ním jablkovú plnku.

Povrch popichajte vidličkou a pečte v rúre vyhriatej na 180°Celzia približne 20 až 25 minút. Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom.

Odoslať komentár