Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Aj vy si lámete hlavu nad tým, čo budete variť počas víkendu? Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú určite to pravé. Tento recept nikdy nesklame. Guľky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sú iné. Ak ich uvaríte podľa nášho receptu, nájdete po nich vždy len vylízané taniere. 😋
Ingrediencie:
- 500g mleté mäso bravčové, alebo mix.
- 3 vajcia
- strúhanka
- 2 paradakové pretlaky
- olivový olej
- cesnak, alebo cesnakový prášok, podľa chuti
- 1 menšia cibuľa
- 1-2 bobkové listy
- mleté čierne korenie
- 1-2 klinčeky
- 1 č.lyž . mletá škorica
- soľ, bazalka, oregano, tymián
- cukor/ med
- zelená paprika
- syr napr. Eidam
- cestoviny/ zemiaky/ knedľa
Postup:
- -Na oleji si orestujeme paradajkový pretlak, postupne pridáme bobkový list, cibuľu , pre chuť zelenú papriku , zalejeme vodou a privedieme do varu, kým nevznikne omáčka.
- -Do mäsa pridáme vajcia, soľ, korenie, cesnak, môžeme aj sušenú cibuľu, alebo aj čerstvú postrúhanú na drobno, bazalku, oregano, tymián a ak by bola zmes moc riedka pridáme strúhanku.
- -Tvarujeme guľky do ktorých vložíme na kocočky nakrájaný tvrdý syr. Do každej guľky jeden.
- -Keď nám omáčka už vrie, vkladáme do nej opatrne guľky, ale pozor nemiešajte, aby sa nerozpadli. Nechajte ich trochu na miernom ohni povariť a neskôr jemne premiešať. Varíme cca 15 – 20 min.
- Omáčku dochutíme soľou, ml. čiernym korením, cukrom, alebo medom, ak by ste ju mali riedku, rozpustite v troche studenej vody lyžičku solamilu a dajte do omáčky.
- Podávame s cestovinou, zemiakovou kašou, alebo knedľou
- Môžete posypať syrom