Halušky ako od babičky
Šmikance, ščikance, trepanki, durkanki, frkacúle, kľocki, čuški alebo floncki. Toto všetko sú pomenovania, ktorými kedysi ľudia označovali bryndzové halušky. Je to jedlo, ktoré dýcha tradíciami, históriou, kultúrou. Spája sa so salašníctvom typickým hlavne pre Oravu a Liptov. Jedli ich prevažne bačovia a valasi na veľkých stoloch z jednej veľkej drevenej misy, ktorá bola vystrúhaná ich vlastnými rukami. Prinášame vám recept na slovenskú klasiku, ktorá snáď nikdy neomrzí.
INGREDIENCIE:
- 4 ks zemiakov
- 2 vajcia
- 500 g polohrubej múky
- 200 g bryndze
- Soľ
- 200 g slaninky na spraženie
POSTUP:
- Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme soľ.
- Do zemiakov pridáme vajcia, múku a vytvoríme cesto. Pri miešaní by sa nám malo oddeľovať od misky.
- Dáme si zovrieť vodu, osolíme a následne cez haluškovač pretlačíme cesto. Ak nemáte doma haluškovač, stačí si cesto položiť na dosku a nožom odkrajovať halušku za haluškou.
- Keď nám halušky vyplávajú hore, minútku ich ešte povaríme a scedíme. Zmiešame s bryndzou a pridáme opraženú slaninku.