Nezabúdajme na zeler
Zeler je dvojročná bylina, ktorá má v našej kuchyni mnohoraké využitie, pričom spracovať môžeme jeho buľvu aj vňať. Keďže obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, mali by sme ho podľa odborníkov pravidelne zaradiť do nášho jedálnička.
Účinky na zdravie
Zeler obsahuje éterické oleje, ktoré pôsobia antibakteriálne, antimykoticky, tiež dezinfekčne v tráviacom trakte a sú účinné proti infekciám v obličkách a v močových cestách. „V zeleri sú tiež obsiahnuté vitamíny skupiny B – tie sú dôležité pre naše vlasy, nechty, správnu funkciu pečene aj čriev, vitamín C, A, K a E. Zeler nám dodá aj draslík, horčík, vápnik, sodík, chróm, železo, jód a zinok. Je nápomocný pri bolestiach kĺbov, pri vysokom krvnom tlaku,“ popisuje na sociálnej sieti Mgr. K.Blažová z Poradne zdravia regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR Bratislava. Zelerové silice sú výborné aj pri prechladnutí, rozpúšťajú hlien a pôsobia na naše sliznice, kde bojujú proti mikroorganizmom. Stopkový zeler má veľmi málo kalórií a cukru, znižuje náš apetít, preto je prospešný aj pri chudnutí. „Bol v ňom nájdený aj luteolín – látka, ktorá ovplyvňuje zápalovú reakciu v mozgu, preto je predmetom výskumu jeho vplyv na niektoré ochorenia – Alzheimerova choroba či skleróza multiplex,“ dodáva odborníčka.
Použitie
Zeler môžeme konzumovať surový – je vhodný napríklad na prípravu šťavy či ako prídavok do rôznych šalátov. V prípade teplej kuchyne si z neho môžeme uvariť chutnú polievku alebo pripraviť hranolky.
POZOR – Zeler je alergén
Vážne alergické reakcie bývajú najmä po zjedení surového zeleru, ale taktiež sa môžu vyskytnúť po príjme potravín obsahujúcich technologicky spracované alebo ohriate zelerové buľvy.