23 November, Sobota
 2 °C
TOP

Zdravú cuketu môžete pripraviť na mnoho spôsobov

Čoraz obľúbenejšou zeleninou, ktorá sa dostáva na tanier mnohých Slovákov, je cuketa. Na prvý pohľad iba akási dvojníčka uhorky, avšak plná vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú ľudskému organizmu. A, navyše, dokážete ju pripraviť na mnoho spôsobov – či už v slaných či sladkých receptoch a spestriť tak váš jedálny lístok.

Zbavuje telo zápalu, udržuje zdravý krvný tlak, zdravé oči, pomáha redukovať hmotnosť, liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby. Cuketa je jednou z najzdravších zelenín vôbec. Obsahuje až 93% vody, v 100 g je len 16 kalórií, 0,3 g tukov, 3,1 g sacharidov, 1 g vlákniny a 1,2 g bielkovín. Okrem toho je bohatá na vitamíny A, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C, E a K. V cukete je aj vysoký obsah minerálov ako draslík, fosfor, železo, selén, mangán, horčík, vápnik, sodík, zinok či meď. Práve pre obsah týchto látok má cuketa svoje pevné miesto v upevňovaní zdravia a imunitného systému.

Cuketa vám pomôže zbaviť telo toxínov. Keďže má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody a vlákniny, je vhodná pri snahe znížiť telesnú hmotnosť. Ak sa chcete zbaviť niekoľkých kíl, skúste jednoduchý šalát zo surovej cukety. A ešte jeden náš tip na chutné a zdravé raňajky: pripravte si cuketovú praženicu. Cuketu ošúpte, vyberte zrniečka a na jemno nastrúhajte. Vytlačte vodu a pridajte do hotovej vajíčkovej zmesi. Cuketa je výborná aj pri zápche alebo pri črevnej ochabnutosti.

Cuketa je bohatá na antioxidanty a protizápalové fytonutrienty, ktoré pomáhajú zbaviť telo voľných radikálov a tým aj nadmerného zápalu, s ktorým vaše telo zápasí. Protizápalové vlastnosti cukety prispievajú k liečbe astmy. Spolu s vitamínom C obsahuje cuketa aj meď, ktorá je omnoho účinnejšia pri liečbe astmy. Vitamínu C pomáha pri liečbe nielen astmatických záchvatov, ale aj bronchiálnej hypersenzitivity. Nízky obsah sodíka a draslík zasa pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Vláknina zasa znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka týmto vlastnostiam budete mať dobrú cirkuláciu krvného obehu, a teda zdravý krvný tlak aj zdravé srdce. Zeaxantín a luteín sú obzvlášť užitočné pri udržiavaní a zlepšovaní zdravia očí. Plátky cukety môžete použiť aj na opuchnuté oči, nechajte ich pôsobiť na očiach približne 30 minút, postup môžete opakovať aj viackrát za deň. Cuketa takisto pomáha liečiť astmu

Ako nakupovať a ako pripraviť cuketu?

Vždy si vyberajte cuketu, ktoré je svetlozelená, tenšia s lesklou a pevnou šupkou bez škvŕn a určite by nemala byť mäkká. Mladú cuketu, ktorá ešte nemá jadierka, pripravujeme aj so šupkou. Nachádza sa v nej množstvo živín, minerálov a vitamínov.

Receptov na prípravu cukety dnes nájdete veľa, našla si svoje miesto v našich jedálničkoch. Môžete ju dusiť, pražiť, zapekať, využiť do polievky, grilovať, pripraviť z nej placky, čerstvý šalát a oceníte ju aj pri pečení zdravých koláčov, ktoré budú vďaka cukete vláčne a šťavnaté. Aj v redakčnej kuchyni sme skúsili niekoľko receptov a všetky vám môžeme len doporučiť. Skúste, varte, pečte, ochutnávajte…

Cuketové fašírky

Potrebujeme: stredne veľkú cuketu, 250 g tvrdého syra, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 2 – 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, vajce, strúhanku a olej na vyprážanie.

Postup: Mrkvu a cuketu nastrúhame na hrubšej časti strúhadla, rovnako aj tvrdý syr. Cuketu osolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustila prebytočnú vodu, ktorú zlejeme. Potom ju zmiešame s mrkvou, syrom, s vajíčkom, pridáme nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, koreniny a strúhanku. Mala by vám vzniknúť pevná hmota, z ktorej viete vyformovať malé fašírky. Pred vyprážaním ich ešte obaľte v strúhanku. Podávame so zeleninovým šalátom.

Tvarohovo-cuketový zákusok

Potrebujeme: Na cesto si pripravíme menšiu cuketu, 500 g polohrubej múky, 300 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 140 ml mlieka, 120 ml oleja, prášok do pečiva, 2 polievkové lyžice holandského kakaa, štipku soli. Na tvarohovú plnku budeme potrebovať 500 g jemného tvarohu, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 500 ml mlieka, 2 vanilkové pudingy v prášku a 2 polievkové lyžice práškového cukru. Na záver si pripravíme 125 g horkej čokolády, 400 ml kyslej smotany a 2 lyžice práškového cukru na čokoládovú plnku.

Postup. Ošúpanú cuketu nastrúhame najemno. V mlieku vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a olej a vymiešame hladkú hmotu. Do tejto zmesi nakoniec pridáme nastrúhanú a trošku vyžmýkanú cuketu. Hotové cesto si rozdelíme a do jednej tretiny vmiešame kakao. Na plech vylejeme najprv svetlé cesto a potom pomaly prilievame cesto s kakaom. Pečieme pri 180°C približne 25 minút. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie a cesto vrátime do plechu, bude sa nám tak lepšie koláč dokončovať. Tvvarohovú plnku pripravíme tak, že najprv z mlieka, pudingového prášku a 2 lyžíc práškového cukru uvaríme hustý puding a necháme ho dôkladne vychladnúť. Medzitým vyšľaháme tvaroh so zmäknutým maslom a práškovým cukrom. Do takto pripraveného krému postupne zašľaháme vychladnutý puding. Čokoládovú plnku pripravíme tak, že najprv vymiešame kyslú smotanu s cukrom a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, hneď po rozpustení do nej zamiešame kyslú smotanu.

Na cesto navrstvíme najprv tvarohovú plnku a na ňu rozotrieme čokoládovú polevu. Zákusok necháme v chladničke niekoľko hodín dobre stuhnúť.

Cuketa plnená mäsom a syrom

Potrebujeme: dve stredne veľké cukety, olej, soľ, mleté čierne korenie, mleté mäso, cibuľu, cesnak, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, kávová lyžička kryštáľového cukru, sušaná bazalka, mletá čili paprička, 100 g tvrdého syra. Na záver budeme potrebovať ešte 2 polievkové lyžice kečupu a 2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu.

Postup: Cukety pozdĺžne prekrojíme a lyžicou vydlabeme dužinu so semienkami. Uložíme ich na plech, pokvapkáme olejom a okoreníme. Pečieme ich pri 220°C približne 15 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mleté mäso, po niekoľkých minútach pridáme pretlak, koreniny a cukor. Keď je mäso hotové, zamiešame do zmesi ešte nastrúhaný tvrdý syr. Takto pripravenou plnkou naplníme cukety, na plnku ešte dáme niekoľko kvapiek kečupu a nastrúhaný parmezán. Dáme do rúry zapekať ešte na 10 – 12 minút.

Odoslať komentár