23 Apríl, Utorok
 9 °C
TOP

Schelinger tragicky zahynul pred 40 rokmi


Hledám dům holubí, Jahody mražený, Což takhle dát si špenát… Tieto piesne pozná niekoľko generácií.
A celkom určite by Jiří Schelinger ešte naspieval veľa ďalších hitov, ak by neodišiel taký mladý. Tragicky
zahynul len mesiac po svojich 30. narodeninách 13. apríla 1981.


Je to už 40 rokov odvtedy, čo vyhasol život českého rockového speváka Jiřího Schelingera. Za doteraz nevyjasnených okolností skočil Schelinger po svojom koncerte z bratislavského Starého mosta do Dunaja.
Jeho mŕtve telo našli až 7. mája 1981 pri osade Bodíky (okres Dunajská Streda). Cudzie zavinenie bolo vylúčené, jeho smrť uzavreli vyšetrovatelia ako nešťastnú náhodu. Schelinger bol pochovaný na Olšanskom cintoríne v Prahe. O okolnostiach jeho tragickej smrti sa však stále vedú rôzne špekulácie.

Dôvod jeho skratového konania trápil nielen jeho blízkych, ale aj mnohých fanúšikov po celom Československu. Jedna z teórií dokonca hovorila o tom, že spevák sa pri popíjaní v hoteli nechal vyprovokovať k stávke. Miestom bol vtedy Most Červenej armády, kde preliezol zábradlie a skočil… Jiří Schelinger sa narodil v dedinke Bousov, jeho otec bol učiteľom hudby. Aj pod vplyvom otca sa Schelinger aj s bratom venovali hudbe. Už ako dieťa hral na klavír a neskôr na gitaru. Ešte na základnej škole založil kapelu Nothing But Nothing.

V auguste 1968 – mal vtedy len 17 rokov – ho zadržali bezpečnostné zložky a umiestnili ho do vyšetrovacej väzby. O rýchlejšie prepustenie sa snažil demonštratívnym pokusom o samovraždu. Viedlo to k psychiatrickej liečbe a tak sa vyhol aj základnej vojenskej službe. Mohol sa naplno venovať hudbe.

Jeho kariéra sa začala rozbiehať, keď sa stal členom kapely Smaragd. Potom nastúpil na miesto gitaristu a speváka v bluesovej kapele The Happy Five. Keď kapela odišla hrať do Fínska bez Schelingra, pridal sa ku kapele Karla Šípa Faraon. Práve s touto skupinou nahral v roku 1972 svoj prvý veľký hit, pieseň Holubí dům. V roku 1973 potom prešiel ku kapele Františka Ringo Čecha, s ktorou v roku 1977 koncertoval aj s kapelou Smokie v NDR.

Napriek svojmu krátkemu životu sa Schelinger stal nepochybne legendou československého bigbítu. Počas svojej krátkej kariéry naspieval vyše 180 piesní. Okrem piesne Holubí dům sú dodnes známe a hrané aj jeho ďalšie hity ako Šípková Růženka, René, já a Rudolf, Léto s tebou, Jsem prý blázen jen Dráty pletací, Švihák lázeňský alebo Což takhle dát si špenát.

Schelinger si ale aj zahral v hudobných filmoch, boli to snímky Romance za korunu a Trhák. Taktiež naspieval titulné piesne do filmov Hop a je tu lidoop a Což takhle dát si špenát.

Pri príležitosti šesťdesiateho výročia jeho narodenia a tridsiateho výročia jeho smrti bol v marci 2011 na dome v Prahe, kde prežil detstvo, odhalená jeho busta s pamätnou tabuľou.

Jiří Schelinger bol dvakrát ženatý, z prvého manželstva mal dcéru Andreu.

Odoslať komentár