26 Apríl, Piatok
 16 °C
TOP

Pred 35 rokmi vyhasol život slovenského Toma Jonesa

5. novembra si pripomíname jedno smutné výročie. V roku 1985 zomrel v Bratislave spevák Karol Duchoň. Jeho piesne poznajú všetky generácie a dodnes ich interpretujú mnohí naši speváci. Nezabudnuteľné sú jeho hity V dolinách, Elena, Dievča z Budmeríc, Čardáš dvoch sŕdc či Smútok krásnych dievčat. Karol Duchoň sa narodil 21.4.1950.

Karol Duchoň po skončení základnej školy, kde bola mimochodom jeho spolužiačkou aj Eva Máziková, začal študovať na strojníckej priemyslovke v Partizánskom. Tú však nedokončil, jeho vášňou bola gitara a predovšetkým spev. Keď boli jeho rodičia na dovolenke vo vtedajšej Juhoslávii, využil príležitosť a vybral sa vystupovať do zahraničia spolu s orchestrom Jaroslava Mikulu.

Ďalší posun v jeho kariére nastal po tom, čo sa zoznámil s Robom Kazíkom a spolu s jeho kapelou The Ice Boys začal účinkovať na rôznych podujatiach. O rok neskôr už spieval s Evou Mázikovou. V Malej televíznej hitparáde vystúpil so svojou prvou piesňou pod názvom Uber pary. Bola to coververzia hitu Sugar, sugar od skupiny The Archies. Slovenský text zložil Alexander Karšay. Toto jeho vystúpenie naštartovalo jeho ozajstnú spevácku kariéru. Všimli si ho profesionáli a prišli nové piesne.

V roku 1970 sa Karol Duchoň prvýkrát predstavil na festivale Bratislavská lýra, a to s piesňou Kto má ťa rád. Text tejto piesne napísal Milan Lasica a hudbu zložil Pavol Zelenay.

Po tomto debute začal Karol Duchoň spolupracovať so speváčkou Evou Kostolányiovou, s ktorou v roku 1973 získali Striebornú Bratislavskú lýru s piesňou Chvála humoru“, o rok neskôr získal Duchoň Zlatú Bratislavskú lýru za interpretáciu piesne „Zem pamätá“. V tomto roku zároveň založil svoju kapelu Prognóza. V tomto období nastal jeho vzostup na slovenskej speváckej scéne, prezentovali ho v rozhlase i v televízii, a, samozrejme, robil fanúšikom radosť na početných koncertoch.

V roku 1976 nahral v Nemecku svoj prvý album pre spoločnosť RCA a v Nemecku naspieval nakoniec viacero piesní v nemčine. Nemecké hudobné autority ho nazvali Slovenským Tomom Jonesom.

Karol Duchoň naspieval niekoľko duetov, ktoré sa rovnako stali hitmi. Zaspieval si napríkla s Marcelou Laiferovou, Dušanom Grúňom či s Janou Kocianovou.

Čoskoro už nekoncertoval len doma v Československu, ale aj v zahraničí. Okrem Nemecka či Sovietskeho zväzu precestoval Francúzsko, Švajčiarsko a dokonca navštívil aj Kubu.

Karol Duchoň miloval život, bol dobrosrdečným človekom a jeho priatelia na neho spomínajú ako na človeka, ktorý žil rýchlo a ktorý chcel zažiť všetko. Jeho príliš rýchly životný štýl spolu s ťažkým alkoholizmom ho nakoniec stáli život. Ktovie, ako by sa jeho kariéra vyvíjala ďalej, ak by neodišiel tak skoro… „Som presvedčená, že keby mal harmonickú rodinu, ešte by žil,“ povedala v rozhovore pre týždenník Plus 7 dní speváčka Oľga Szabová, ktorá bola jeho blízkou priateľkou. A pre „plusku“ povedala aj tieto slová: „Keby žil, stále by bol jednotka. Lepšieho speváka som spievať ešte nepočula. Môžu ho napodobňovať, ale na neho nemá nikto. Bol taká silná spevácka osobnosť, že si veľakrát myslím – on predsa nemôže byť mŕtvy!“

Foto: Reprofoto STV 2 Bratislavská Lýra 1978

Odoslať komentár