Karamelovému veterníku je nemožné odolať
Vraj je sladkým hriechom socialistickej republiky. Veterník. Aj keď sa do rebríčka obľúbenosti zákuskov dnes pomaly pretláčajú cheesecaky, tiramisu či raw torty, veterník sa stále drží na najvyšších priečkach. Nečudo. Všetky jeho chute tvoria absolútne vyváženú harmóniu jemnosti. Dokonca až takú, že mu vieme odpustiť, že s ním musíme na tanieriku občas „bojovať.“ Pri prvom dotyku lyžičkou sa zvykne rozliezť na všetky strany. Cukrári tvrdia, že z rôznych druhov veterníkov prevažuje obľuba karamelového. Prinášame vám teda recept na jeho prípravu.
INGREDIENCIE:
NA ODPAĽOVANÉ CESTO:
- 180 g hladkej múky
- 6 vajec
- 250 ml vody
- 100 ml olej
- Štipka soli
KRÉM:
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1 žĺtok
- 1 balenie stužovač šľahačky
- 1 Zlatý klas
- 80 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 400 ml mlieka
ŠĽAHAČKA S KARAMELOM:
- 450 ml smotany na šľahanie
- 100 g kryštálového cukru
- Štipka soli
POLEVA S KARAMELOM:
- 2 PL vody
- 3 PL karamelu
- 120 g práškového cukru
POSTUP:
- Najprv si pripravíme odpaľované cesto. Olej, vodu i štipku soli privedieme do varu. Prisypeme múku a miešame až kým nespracujeme hladké cesto. Necháme ho mierne vychladnúť. Po jednom doň zapracujeme vajíčka. Cesto by malo byť hladké a lesklé.
- Plech na pečenie si vystelieme papierom. Pripravené cesto si dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na pripravený plech nanášame veterníky. Najlepšie tak, že nastriekame 1 koliesko a naň druhé. Následne ich pokropíme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút.
- Potom sa pustíme do prípravy vanilkového krému. V troške mlieka rozmiešame kryštálový a vanilkový cukor, Zlatý klas i žĺtok. Mlieko, ktoré nám ostalo privedieme do varu, primiešame rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky a necháme vychladnúť. Je dobré prikryť ho potravinárskou fóliou.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. Opatrne spojíme s pudingom. Následne si pripravíme karamel. V 1 hrnci skaramelizujeme cukor a v druhom zohrejeme 100 ml smotany na šľahanie. Do karamelu opatrne prilejeme horúcu smotanu. Zmes sa napení a karamel sa zrazí. Z karamelovej omáčky si odložíme 3 PL na polevu, zvyšok prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
- Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme. Pridáme karamel a vyšľaháme spolu na karamelovú šľahačku. Tú prenesieme do cukrárskeho ozdobného vrecka.
- Pustíme sa do karamelovej polevy. Preosejeme cukor do misky, pridáme 3 PL odloženého karamelu a 2 lyžice vody. Vymiešame na hladkú polevu.
- Veterníky rozrežeme na polovicu. Naplníme najprv krémom, a potom karamelovou šľahačkou. Vrch ozdobíme polevou.