Chystáme vianočné nepečené dobroty
Nie všetky gazdinky obľubujú predvianočné vypekanie, prípadne naň jednoducho nemajú čas, a tak radšej siahajú po nepečených dobrotách. Ponúkame nenáročné recepty, ktoré zvládnete pripraviť za pár minút.
Guľôčky v čokoláde
Suroviny: 1 pohár rozmixovaných ovsených vločiek, 1 pohár jemného arašidového alebo mandľového masla, 1/2 pohára medu, 150g horkej čokolády
Postup: V miske zmiešame vločky s arašidovým alebo mandľovým maslom a medom. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľôčky a kladieme ich na podnos, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Vložíme do chladničky. Vo vodnom kúpeli si zatiaľ roztopíme čokoládu. Guľky v nej obalíme.
Náš tip: Hotové guľôčky môžeme ešte obaliť v sekaných arašidoch alebo mandliach, prípadne vyzdobiť cukrovými ozdobami v podobe perličiek, srdiečok, vločiek či iných vzorov.
Orechové guľôčky
Suroviny: 1 balíček sušienok (100g), 1 šálka džemu, 100 g mleté orechy (trošku si necháme na obaľovanie), trochu kakaa, trochu rumu, 1 balíček vanilkového cukru
Postup: Do misky pomrvíme sušienky, pridáme džem, mleté orechy, kakao, rum a vanilkový cukor. Všetko spolu zmiešame. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v pomletých orechoch. Kladieme do papierových košíčkov.
Guľôčky v kokose
Suroviny: 1 balík piškót, 100g maslo, 50g práškový cukor, 1 balíček vanilkového cukru, 2PL rumu, 2PL kakaa, 100g strúhaný kokos
Postup: Piškóty pomelieme a v miske pokvapkáme rumom. V ďalšej miske vymiešame zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor, pridáme kakao a primiešame pomleté piškóty s rumom. Dáme stuhnúť do chladničky. Z hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v strúhanom kokose.
Kokosové rezy
Suroviny: 250 g kokos, 100 g práškový cukor, 1 sladené kondenzované mlieko, 1 ČL kakao, 100 g čokoládová poleva
Postup: Otvoríme kondenzované mlieko a asi dve polievkové lyžice si z neho odoberieme – budeme ho potrebovať neskôr. V miske vymiešame kokos s práškovým cukrom a kondenzovaným mliekom. Preložíme na podložku a ešte premiesime. Vzniknutú hmotu rozdelíme na tri časti. Do jednej z nich pridáme kakao a dobre premiesime, aby nám vznikla hnedá hmota. Jednotlivé časti cesta vygúľame na valčeky dlhé približne 35cm. Potom každý valček rozvaľkáme na šírku asi 5cm a výšku asi 2cm – vniknú nám tri obdĺžniky – pláty. Kladieme ich na seba takto: najskôr položíme na podložku biely plát, potrieme ho kondenzovaným mliekom, ktoré sme si na začiatku odložili, potom položíme kakaový plát, opäť potrieme kondenzovaným mliekom a na vrch položíme biely plát. Rezy vložíme aspoň na štyri hodiny do chladničky. Potom ich polejeme čokoládovou polevou. Rezy pokrájame až keď čokoláda stuhne.
Ilustračné foto. zdroj foto Hans pixabay