17 December, Utorok
 9 °C
TOP

Chystáme vianočné nepečené dobroty

Nie všetky gazdinky obľubujú predvianočné vypekanie, prípadne naň jednoducho nemajú čas, a tak radšej siahajú po nepečených dobrotách. Ponúkame nenáročné recepty, ktoré zvládnete pripraviť za pár minút.

Guľôčky v čokoláde

Suroviny: 1 pohár rozmixovaných ovsených vločiek, 1 pohár jemného arašidového alebo mandľového masla, 1/2 pohára medu, 150g horkej čokolády

Postup: V miske zmiešame vločky s arašidovým alebo mandľovým maslom a medom. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľôčky a kladieme ich na podnos, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Vložíme do chladničky. Vo vodnom kúpeli si zatiaľ roztopíme čokoládu. Guľky v nej obalíme.

Náš tip: Hotové guľôčky môžeme ešte obaliť v sekaných arašidoch alebo mandliach, prípadne vyzdobiť cukrovými ozdobami v podobe perličiek, srdiečok, vločiek či iných vzorov.

Orechové guľôčky

Suroviny: 1 balíček sušienok (100g), 1 šálka džemu, 100 g mleté orechy (trošku si necháme na obaľovanie), trochu kakaa, trochu rumu, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Do misky pomrvíme sušienky, pridáme džem, mleté orechy, kakao, rum a vanilkový cukor. Všetko spolu zmiešame. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v pomletých orechoch. Kladieme do papierových košíčkov.

Guľôčky v kokose

Suroviny: 1 balík piškót, 100g maslo, 50g práškový cukor, 1 balíček vanilkového cukru, 2PL rumu, 2PL kakaa, 100g strúhaný kokos

Postup: Piškóty pomelieme a v miske pokvapkáme rumom. V ďalšej miske vymiešame zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor, pridáme kakao a primiešame pomleté piškóty s rumom. Dáme stuhnúť do chladničky. Z hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v strúhanom kokose.

Kokosové rezy

Suroviny: 250 g kokos, 100 g práškový cukor, 1 sladené kondenzované mlieko, 1 ČL kakao, 100 g čokoládová poleva

Postup: Otvoríme kondenzované mlieko a asi dve polievkové lyžice si z neho odoberieme – budeme ho potrebovať neskôr. V miske vymiešame kokos s práškovým cukrom a kondenzovaným mliekom. Preložíme na podložku a ešte premiesime. Vzniknutú hmotu rozdelíme na tri časti. Do jednej z nich pridáme kakao a dobre premiesime, aby nám vznikla hnedá hmota. Jednotlivé časti cesta vygúľame na valčeky dlhé približne 35cm. Potom každý valček rozvaľkáme na šírku asi 5cm a výšku asi 2cm – vniknú nám tri obdĺžniky – pláty. Kladieme ich na seba takto: najskôr položíme na podložku biely plát, potrieme ho kondenzovaným mliekom, ktoré sme si na začiatku odložili, potom položíme kakaový plát, opäť potrieme kondenzovaným mliekom a na vrch položíme biely plát. Rezy vložíme aspoň na štyri hodiny do chladničky. Potom ich polejeme čokoládovou polevou. Rezy pokrájame až keď čokoláda stuhne.

Ilustračné foto. zdroj foto Hans pixabay

Odoslať komentár