15 Október, Utorok
 10 °C
TOP

Doprajte si zdravé letné melónové hodovanie

Leto je už v plnom prúde a spolu s ním aj sezóna šťavnatých červených melónov. Tieto chutné plody nás nielen osviežia ale ponúkajú aj viacero zdravotných benefitov.

Červený melón, alebo inak dyňa červená, má pôvod v Afrike, odkiaľ sa pred tisíckami rokov rozšíril do Stredozemia, Európy a následne do celého sveta. Okrem toho, že červený melón, nám dokáže zahasiť smäd a jeho sladučkej chuti málokto odolá, má vynikajúci vplyv aj na naše zdravie.

Podporuje trávenie, zlepšuje pamäť

Tým, že melón obsahuje až 90 percent vody, má pozitívny vplyv na odplavovanie toxínov z tela, vďaka čomu pracujú efektívnejšie naše obličky. Vitamíny a antioxidanty, ktoré sa v melónoch nachádzajú, prirodzene podporujú náš imunitný systém, pričom spomínané antioxidanty zabezpečujú tiež prevenciu pred mnohými ochoreniami. Vláknina zasa podporuje správne vyprázdňovanie a tak sa nám prečisťuje trávenie. Tým, že melón obsahuje cholín, prispieva k upokojeniu organizmu, čo má pozitívny účinok na náš spánok a navyše cholín zlepšuje aj pamäť. Melón má však výborné účinky aj na našu pleť.

Nápoj, dezert, predjedlo, šalát či príloha k mäsu?

Dozrievanie melónov je práve v plnom prúde a na pultoch predajní je ich v týchto dňoch naozaj dostatok. Tak prečo to nevyužiť vo svoj prospech. Či už z melóna pripravíte osviežujúci nápoj, chutný dezert, originálne predjedlo, zdravý šalát, alebo netradičnú grilovanú prílohu k mäsu, vždy budete za hviezdu. Ponúkame zopár chutných receptov a návodov ako nato.

Melónové smoothie

Suroviny: 2 plátky červeného melóna, vodu, limetkovú šťavu, lístky mäty, kocky ľadu

Postup prípravy: Očistený melón dajte do mixéra, pridajte vodu, limetkovú šťavu a všetko spolu rozmixujte. Na záver pridajte kocky ľadu a lístky mäty.

Melónový sorbet

Suroviny: 500 g červeného melónu, 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry, 6 ČL práškového cukru, 120 ml vody

Postup prípravy: Vodu zmiešajte s cukrom a citrónovou kôrou a dajte variť až kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ zbavte melón jadierok, nakrájajte ho na malé kúsky a rozmixujte. Rozmixovanú zmes zmiešajte s cukrovou vodou. Vložte na hodinu do chladničky. Po tomto čase preložte sorbet do vhodnej nádoby na mrazenie, vložte do mrazničky a mrazte 4 hodiny. Každú polhodinu premiešajte sorbet vidličkou. Môžete podávať ako dezert.

Melónový šalát so syrom balkánskeho typu

Suroviny: 1 červený melón, 150 g rukoly, 1 balíček syru balkánskeho typu, 500 g cherry paradajok, 1 kus šalotky

Postup prípravy: Rukolu umyte pod tečúcou vodou a nechajte ju odkvapkať. Cherry paradajky umyte a prekrojte každú na polovicu. Šalotku ošúpte a nakrájajte na kolieska. Melón rozkrojte, vydlabte dužinu a nakrájajte ju na kocky. V šalátovej mise zmiešajte rukolu, cherry paradajky, šalotku, červený melón a na kocky nakrájaný syr balkánskeho typu. Šalát podávajte vychladený s opečenou bagetou alebo celozrnným chlebom.

Melónové špízy

Suroviny: 1 červený melón, 2 balíčky syru balkánskeho typu, lístky mäty alebo baby šalátu

Postup prípravy: Melón rozkrojte, vydlabte dužinu a nakrájajte ju na kocky. Na približne rovnaké kocky nakrájajte aj syr balkánskeho typu. Lístky mäty umyte a osušte. Na väčšie špáradlá alebo špajle striedavo napichujte kocku melónu, lístok mäty, kocku syra a opakujte. Hotové špízy môžete podávať ako predjedlo.

Melón na grile

Suroviny: 1 červený melón, 2 cibule, olivový olej, soľ, korenie podľa chuti

Postup prípravy: Červený melón narežte na asi dva centimetre hrubé plátky a pomažte zmesou, ktorú pripravíte z olivového oleja, jemne nakrájanej cibuľky, soli a korenia. Plátky opekajte na grile asi 5 minút z každej strany, až kým povrch melóna skaramelizuje. Grilované melónové plátky môžete podávať ako netradičný dezert alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Ako si správne vybrať?

Skôr ako sa rozhodnete, vložiť melón do nákupného vozíka, všimnite si:

  • aký má melón tvarmal byť guľatý, alebo vajcovitý, bez viditeľných priehlbín či poškodení, tvrdý.
  • akú má farbu – čím je melón tmavší, tým je zrelší.

Odoslať komentár