29 November, Piatok
 6 °C
TOP

Syrová, vajíčková, s cesnakom či paprikou – stačí si vybrať


Aj vy si každý deň lámete hlavu nad tým, čo pribaliť rodinke na desiatu alebo čo rýchle pripraviť vašim hladošom na večeru? Prinášame recepty na chutné nátierky na chlieb či pečivo.

Syrová nátierka s paprikou
Suroviny:

250g tvrdého syra vhodného na strúhanie, 3 papriky rôznych farieb – zelená, červená, žltá, 150g šunky, 100g majonézy, 100g bieleho jogurtu, soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Papriky umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, odstránime z nich jadrince a potom pokrájame na malé štvorčeky. Rovnako pokrájame aj šunku.
Syr na hrubo postrúhame.
Do misky vložíme majonézu a vymiešame ju s jogurtom. Pridáme papriku, šunku a syr. Nátierku podľa chuti osolíme a okoreníme.

Fazuľová nátierka s orechmi
Suroviny:

250g konzervu bielej fazule v slanom náleve, 4 lyžice panenského olivového oleja, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, hrsť vlašských orechov.
Postup:
Vlašské orechy posekáme na kúsky.
Strúčiky cesnaku pretlačíme.
Fazuľu vylejeme na sito, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Do mixéru vsypeme fazuľu, pridáme olivový olej a dôkladne vymixujeme na nátierku.
Nátierku preložíme do misky a ochutíme cesnakom.
Na záver zľahka vmiešame orechy.
Náš tip:
Ak nemáte po ruke mixér, môžete použiť pučidlo na zemiaky.

Mrkvová nátierka s ovsenými vločkami
Suroviny:

150g smotanovo tvarohového syra typu lučina, 50g bieleho jogurtu, 2 mrkvy, 2PL ovsených vločiek, 1PL repkového oleja, tekvicové jadierka
Postup:
Mrkvu umyjeme, očistíme a na hrubo postrúhame.
Na panvicu dáme olej a mrkvu na ňom asi 5 minút podusíme. Necháme vychladnúť.
Do misky vložíme syr a vymiešame ho s jogurtom. Primiešame ovsené vločky a mrkvu. Pred podávaním posypeme tekvicovými jadierkami.

Syrová nátierka s pečeným cesnakom
Suroviny:

200g syra s modrou plesňou, 200g smotanovo tvarohového syra typu lučina, 3PL bieleho jogurtu, hlavička cesnaku, korenie a cukor podľa chuti
Postup:
Rúru zohrejeme na stredne vysokú teplotu. Hlavičku cesnaku zabalíme do alobalu a pečieme pol hodinu. Necháme vychladnúť a potom strúčiky vytlačíme zo šupky a popučíme vidličkou.
Syr s modrou plesňou pretlačíme cez hrubé strúhadlo do misky. Vymiešame ho so syrom lučina a jogurtom. Pridáme cesnak a dochutíme podľa chuti korením a štipkou cukru.

Vajíčková nátierka s avokádom
Suroviny:

1 avokádo, 2 vajcia, 2PL bieleho jogurtu, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajíčka uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a potom pokrájame na malé štvorčeky.
Avokádo rozkrojíme na polovice, pomocou lyžice z neho vyberieme dužinu.
Do misky vložíme dužinu z avokáda, popučíme ju vidličkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme pokrájané vajcia a jogurt. Dochutíme soľou a korením.

Všetky nátierky môžete podávať s chlebom alebo pečivom.

Odoslať komentár